Φούρνοι Κορσεών

Οι Φούρνοι Κορσεων είναι ένα σύμπλεγμα νησιών νοτιοδυτικά της Σάμου και νοτιοανατολικά της Ικαρίας. Το σύμπλεγμα αποτελείται από 17 νησίδες και βραχονησίδες, από τα οποία μόνο τα 2 μεγάλα, Φούρνοι και Θύμαινα κατοικούνται, ενώ η έκταση του είναι 45,2 τ. χλμ. Το σύμπλεγμα των νησιών έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα βιοτόπων “NATURA 2000”.

fourni-korseon
fourni-korseon
fourni-korseon

Κύρια ασχολία των μονίμων κατοίκων είναι η αλιεία, η ναυτιλία και ο τουρισμός.
Το οδικό δίκτυο (καινούργιο στο μεγαλύτερο τμήμα του) απλώνεται σε όλο το μήκος του νησιού συνδέοντας χωριά, οικισμούς και παραλίες.
Οι περισσότεροι οικισμοί βρίσκονται στο μεγαλύτερο νησί των Φούρνων με εξαίρεση τη Θύμαινα και την Κεραμειδού που βρίσκονται στο νησί Θύμαινα.

fourni-korseon
fourni3
fourni2
fourni1

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων είναι το ιδανικό μέρος για να κάνει κάποιος ήρεμες, ξέγνοιαστες και ασφαλείς διακοπές.
Ο βασικός λόγος που επιλέγει για να έρθει κανείς στους Φούρνους είναι η αγνή φυσική ομορφιά του τοπίου και η θάλασσα, γιατί εμφανίζεται με το καλύτερο και πιο φιλικό για τον άνθρωπο πρόσωπό της. Η δαντελωτή ακτογραμμή του νησιού είναι εντυπωσιακά μεγάλη φτάνοντας περίπου τα 120 χιλιόμετρα σχηματίζοντας πολλές παραλίες, μικρές σε μέγεθος οι περισσότερες, ερημικές κάποιες από αυτές, βοτσαλόστρωτες, ή με άμμο με καθάρια διαυγή νερά σε όλες οι αποχρώσεις του γαλάζιου.

fourni korseon
fourni korseon
fourni korseon
fourni korseon
fourni korseon
fourni korseon
fourni korseon
fourni korseon
fourni korseon

Πολιτιστικές Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις

Στις 17 Ιουλίου γιορτή της Αγ. Μαρίνας, γίνεται πανηγύρι στην Πλατεία του νησιού με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά φαγητά, με κύριο πιάτο την κοκκινιστή γίδα, παραδοσιακό φαγητό των Φούρνων.
Στο τέλος του Ιουλίου, ο Αλιευτικός Σύλλογος (Γλάρος) του νησιού σε συνεργασία με το Δήμο Φούρνων Κορσεών, διοργανώνουν την «ΓΙΟΡΤΗ ΨΑΡΙΟΥ» με ζωντανή μουσική, άφθονο κρασί και φρέσκο ντόπιο ψάρι.
Το πανηγύρι της χρονιάς γίνεται τον Δεκαπενταύγουστο, στο λιμάνι του νησιού όπου το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου χορεύει παραδοσιακούς χορούς. Η ζωντανή μουσική συνοδεύει και αυτό το γλέντι μέχρι το ξημέρωμα.
Στις 28 Αυγούστου γίνεται το τελευταίο πανηγύρι του καλοκαιριού στη μνήμη του Αϊ Γιάννη του Θερμαστή ή Αποκεφαλιστή, στον ομώνυμο οικισμό.


Συγκοινωνία προς και από τους Φούρνους

Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά σε καθημερινή σχεδόν βάση με τα νησιά της Ικαρίας και της Σάμου όπου υπάρχουν αεροδρόμια, καθώς και με το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά τρεις (3) φόρες την εβδομάδα.

Αξιόλογες παραλίες

fourni-rentals
Η Ψιλή Άμμος, ο Κάλαμος, τα Βουρκάδια, το Πετροκοπιό, το Ελιδάκι, η Βιτσιλιά, η Βλυχάδα, τα Κουμαρά, ο Άμπελος, το Καμπί, το Καμάρι, ο Αϊ Γιάννης, ο Κασίδης, ο Πούλος, η Χρυσομηλιά, η Αγία Τριάδα, η Κεραμιδού, ο Λάκος είναι μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Το οδικό δίκτυο των Φούρνων δίνει πρόσβαση στο 90% από αυτές.
Στους Φούρνους ΠΡΕΠΕΙ να κολυμπήσεις, να εξερευνήσεις το βυθό, να περπατήσεις στην ακρογιαλιά, να ψαρέψεις, να επισκεφτείς τα μικρά ξωκλήσια, να φας στις ταβέρνες φρέσκο ψάρι πάνω στην άμμο, να γευτείς τοπικό θυμαρίσιο μέλι, να δεις το ηλιοβασίλεμα ψηλά στο βουνό, να ξεκουραστείς.

fourni korseon
fourni korseon
fourni korseon

φουρνοι